Äldre katters behov

shutterstock_168603581

Som katter åldras så kommer deras behov förändras, medan en del raser kanske är kända för specifika problem i senare delar av livet är informationen i denna artikel mer generell över alla kattraser.

Behöver mer vatten

Äldre katter behöver mer vatten än yngre, men de kanske inte kommer att uppleva detta ökade behov i den takt de borde. Av denna anledning kan man hjälpa dem på traven genom att se till att köpa mat som innehåller mer vatten, och man kan alltid blanda i lite vatten i maten om det verkar lite torrt.

Är ute mindre

Men hög ålder följer även svagare muskler och nedsatt smidighet, och det är mycket på grund av detta som äldre katter väljer att stanna inomhus mer. Det är dock viktigt att man ser till att aktivera katten något man kan göra med leksaker, både enkla och avancerade. Exempel på detta kan man hitta på supercat.se.

Behöver hjälp i hemmet

När spänsten försvinner något kommer man nog lägga märke till att katten inte längre är lika duktig eller villig att hoppa upp på saker och ting. Har katten en favoritplats som ligger lite högre upp kan det vara en bra idé att se till att det finns något som kan hjälpa dem att nå upp dit, som en pall eller liknande.

Lättare att få sjukdomar

Precis som för människor så är äldre katter mer mottagliga för många sjukdomar än unga. Några vanliga exempel man ofta stöter på är diabetes, cancer, högt blodtryck och njursvikt. Det kan vara bra att läsa på sig något om de vanligaste sjukdomarna och de symptom som är sammankopplade med dem, på så sätt kan man lättare bedöma om det är något man borde åka in till veterinären för. Kattsjukdomar.se har väldigt bra information om detta.