Andra djur tillsammans med katten

katt och guldfisk

Att ha en katt tillsammans med andra djur är inte alltid det enklaste. Men även om det kan vara svårt så är det långt ifrån omöjligt. I denna artikeln tänker vi gå igenom vad man bör tänka på när man placerar en katt i samma hemma som några andra djurarter.

Fiskar

Många katter gillar att fiska vilket gör att de lätt lockas till att utforska akvariumet lite för nära. Det är därför viktigt att man har täckglas på sitt akvarium(något man även bör ha utan katt). När man har en katt så är det dock extra viktigt att se till att täckglaset är tillräckligt tjockt så att det håller för kattens vikt. Detta utifall katten skulle bestämma sig för att lägga sig där. Även om katten inte finner fiskarna intressanta så kan den värmande lampan på akvariumet nämligen ofta vara tillräckligt för att katten skall gilla att lägga sig där.

Om man skall köpa ett akvarium så är det alltså med katt extra viktigt att titta på alternativ av högre kvalitet redan från början för att minimera risken för olyckor så mycket som möjligt.

Kanin

Somliga anser att kaniner aldrig bör bo ihop med andra djur, detta på grund av att de som bytesdjur lätt blir stressade. Detta betyder att andra djurs lek, speciellt rovdjur som just katter eller liknande, lätt kan skada kaninen utan att det är det som är syftet. Trots detta finns det exempel på katter och kaniner som har kunnat leva tillsammans utan problem. Att ta sig dit tar dock tid då de båda djuren måste lära sig agera på ett sätt som är respektfullt mot varandra. Kaninen skall inte springa från katten(då den väcker kattens jaktinstinkt) och katten skal aldrig jaga kaninen eller på något annat sätt vara för närgången. Speciellt inte runt dess bur då det skall vara platsen i hemmet där kaninen alltid skall kunna känna sig säker.

Hund

Till skillnad från fisk och kaniner så är hunden precis som katten ett rovdjur. Trots detta så kan det som alla känna till finnas stora problem med att föra de båda djuren tillsammans. Djurens kroppsspråk är på många sätt nämligen tvärt emot varandra. När en hund viftar på svansen så är den glad. När en katt gör samma sak så är den arg.

Precis som med kaninen så är det alltså en process att introducera de båda djuren för varandra så att båda känner sig trygga. Detta är något vi har skrivit om tidigare här på sajten och går att finna under hundkategorin.