Bjud in en valp till katthemmet

shutterstock_260950343

Om du redan har en eller flera katter och vill skaffa en hund, gäller det att göra en del förberedelser.

Se hur katterna reagerar Fråga om någon i vänskapskretsen har en kattälskande hund som kan komma på besök. Mät av hur dina katter reagerar. Om första mötet går dåligt betyder det inte att du aldrig kan ha hund, bara att du måste gå försiktigt fram. Om katterna går till attack är det viktigt att separera hundvalp och katt i början. En valp lär sig mest under sina första levnadsveckor och händer något traumatiskt under denna tid kan det prägla valpen för alltid.

Skaffa tillbehören

Se till att du har allting redo för valpens hemkomst. Om du går in på Häromi kan du hitta allt du behöver för valpen. En sak kan exempelvis vara en avskärmande grind. Skärma av en del av huset eller ett rum i lägenheten dit valpen inte får gå. Katterna kan fortfarande ha tillgång till rummet och därmed få en plats där de får vara ifred.

Se också till att katterna har några höga höjder där de kan söka skydd och lite lugn och ro. Hunden ska inte kunna nå dessa platser och heller inte kunna riva dem. Om ni har ett klätterträd kan ni behöva förankra det i väggen eller golvet.

Ge inte upp

Oftast går det att få katter och hundar att fungera ihop. Den värsta kombinationen är en vuxen katt med vuxen hund, det tar längst tid. Men skaffar du en valp kommer den att bli kattvan. Man kanske inte ska skaffa en hundras som har stor jaktinstinkt och som avlats för att jaga mindre bytesdjur.

Det är också okej om katten fräser till och klappar till hunden lite: detta handlar inte om att attackera utan katten markerar och visar vad som är okej eller inte. Om katten attackerar ska man så klart ta bort den på en gång och sätta stopp för bråket.

Du kan läsa mer om detta ämne på Glanna.