Så aktiverar du din katt

3525224-orange-brown-bengal-cat-on-wool-rug

Att din katt får tillräckligt med motion och rörelse är avgörande för kattens hälsa. Såväl det psykiska som fysiska välmåendet påverkas av rörelse, eftersom det ligger i kattens natur att springa, hoppa och klättra.

Det finns många olika sorters kattleksaker som kan hjälpa till med aktivering och lek, något som är extra viktigt om du har en innekatt med begränsade möjligheter till att vara utomhus. Dessutom är det effektivt och tacksamt med kattleksaker när det inte finns någon hemma om dagarna som kan busa med det lilla djuret. En understimulerad katt kan skapa ovanor för att roa sig, vilket man gärna vill undvika. Eller vad sägs om strimlat toalettpapper i alla hörn?

Katten är ett aktivt djur som är född till att leka och jaga, så att den får röra på sig är också avgörande för din och kattens relation. Bland beprövade och uppskattade kattleksaker finns bland annat leksaksmusen, som ger katten utlopp för sina jaktinstinkter. Vissa innehåller till och med kattmynta, vilket gör det till en än mer succéartad leksak.

En annan bra investering för kattens aktivering är en klösbräda eller ett klätterträd. Dels får katten röra på sig ordentligt genom att klättra och hoppa, men den markerar också sitt revir på det viset. Dessutom slipper dina andra möbler bli lidande i kattens jakt på att tillfredsställa detta behov. Även leksaker med laserpunkter är oemotståndliga för de flesta katter – du har kanske märkt hur de tenderar att bete sig när en solkatt dyker upp från en klocka eller liknande? Med en sådan leksak kan du sitta ner och leka med din katt.

Tänk också på att katter tröttnar på sina leksaker då och då, så se till att inte ha alla framme samtidigt och att med jämna mellanrum skaffa nya leksaker i syfte att stimulera olika sinnen. Det finns mängder av bra kattleksaker online som gör din katts tillvaro lite roligare!