Träna med din hund

Hundar är fantastiska husdjur, trofasta och intelligenta. Men för att de ska utvecklas till familjemedlemmar som vi trivs med, och som själva trivs hos oss, krävs viss träning.Om du inte själv är en väldigt rutinerad hundägare eller hundmänniska kommer du antagligen att behöva hjälp med att träna din hund, för att bygga upp vänskap och förtroende samtidigt som du sätter tydliga gränser och regler. Till exempel inom ramen för en distanskurs. En väluppfostrad hund mår bättre, av flera skäl. Bland annat blir den enklare att integrera i vardagen och kan umgås på ett naturligt sätt med andra hundar.

Olika metoder

Precis som i all djuruppfostran finns det många olika metoder för att träna hundar. Ett exempel är klickerträning, som även används vid träning av häst till exempel. Denna träningsform är baserad på positiv förstärkning, som vanligen görs i form av ett precist ljud, ett klick, med en liten dosa.

Förstärkningen ska alltid åtföljas av lämplig belöning, som exempelvis en godisbit. För att lära dig själv och din hund klickerträning kan det vara en bra idé att delta i en kurs. Ett sätt att göra det på är som sagt var på distans, vilket är smidigt för att få in kursen i livspusslet.

Hitta rätt kurs för dig

Att gå på kurs med sin hund är roligt, oavsett om i person eller på distans! Och du har flera olika alternativ att välja mellan. Gällande distansvarianten finns det till exempel allmänna kurser, där ni tränar lite av varje, bland annat apportering, eller mer specifika kurser, för saker som avlämningar och inkallningar.

Vissa kurser är webbinarier eller självstudier med läromaterial, medan andra innebär personlig återkoppling från en tränare. Till exempel på videos som du skickar in. Fundera innan du gör ditt val vad det är du vill ha ut av kursen, för att bestämma vilken som kan passa dig.